Вітаю Вас Гість
Субота
20.04.2024
07:47


Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Вересень » 23 » 120 років з дня народження великого українця
21:50
120 років з дня народження великого українця

Михайло Кравчук - відомий на весь світ і невідомий в Україні

"Моя любов - Україна і математика" - так визначив своє життєве кредо український математик Михайло Кравчук. Відомий і невідомий - можна сказати про нього. Він прожив 50 років. У 1928-ому став наймолодшим академіком. Його математичними відкриттями та працями користується весь науковий світ. Утім, у світі не знали лише одного: що він - з України.

Народився у селі Човниця на Волині у родині землеміра й учительки. Закінчив чоловічу гімназію в 1910 році. Оцінки були - звичайні четвірки. Навіть із математики.

Після гімназії вчився в Київському університеті. Педагоги одразу вирізнили його з-поміж інших - за парадоксальність мислення. Академік Граве, який створив алгебраїчну школу, давав молодому вченому чудові рекомендації.

Після отримання звання приват-доцента Михайло Кравчук працює і як математик-науковець і як педагог. Викладає в 1-ій та 2-ій українських гімназіях та Українському народному університеті, з 1918-го - співробітник Української академії наук. Кажуть, у нього була така красива українська мова, що на лекції з алгебри приходили філологи - послухати.

Економічна розруха початку 20-х примусила науковця виїхати в село Саварка на Богуславщині, де він став директором школи. Досвідчені вчителі із сусідніх сіл зізнавалися - в його школі викладати непросто. Одним із тих, хто збивав з пантелику вчителів своїми запитаннями, був Архип Люлька. Цей учень Михайла Кравчука стане академіком і генеральним конструктором турбореактивних двигунів. Архип Люлька навчався після Саварської школи в Київський політехніці. Тут часто згадували історію, як Михайло Кравчук випадково почув суперечку в приймальній комісії. Щось негаразд було з документами в абітурієнта Сергія Корольова. Кравчук розговорився з юнаком. Саме завдяки сприянню Михайла Кравчука до Київського політехнічного інституту вдалось вступити Сергію Корольову. Тепер на території інституту поруч стоять два пам'ятники - вчителю і учню. Крім захопленням математикою та ідеями досліджень космосу доля поєднає Кравчука і Корольова ще одним - колимськими таборами. Їх переживе лише учень. І втілить ідею вчителя - про пакетований ракетний двигун.

Знаючи 5 мов, молодий учений листувався з колегами з різних країн. Для науковця світ не мав кордонів. Але прийшов 1937-й рік. І в газеті "Комуніст" з'явилася стаття - "Академік Кравчук підтримує ворогів народу". Йому дорікали за листування з ученими, що жили у Львові, за націоналізм. Серед обвинувачів був і академік Граве.

Суд над Михайлом Кравчуком тривав 30 хвилин. Вирок - 20 років таборів. Ніна Вірченко - науковець і дослідник праць Кравчука - згадує, що й після реабілітації його боялися друкувати.

Син Неба, Поет німого числа, Лицар математики, Учений з обличчям Христа, творець музики чисел, титан математичної думки, корифей математики, гордість української математики - так називають Михайла Кравчука науковці й журналісти. А на його пам'ятнику в Київському політехнічному - його життєве кредо "Моя любов - Україна і математика".

Переглядів: 857 | Додав: Grytzz | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar